Asymmetrie na lumpectomie: wat moet je weten?
Wanneer je een lumpectomie hebt gehad, is het mogelijk dat je hiervan enkele gevolgen ondervindt. Misschien is je geopereerde borst niet meer gelijk aan je natuurlijke borst en heb je te maken met ongelijke borsten of asymmetrie. Weet dat je niet alleen bent en dat er een oplossing voor bestaat.
Lumpectomie beter begrijpen
Meer dan de helft van alle borstkankeroperaties die elk jaar worden uitgevoerd, is een borstsparende operatie of lumpectomie, hoewel het aantal vrouwen dat kiest voor mastectomie toeneemt. Als je in een vroeg stadium de diagnose borstkanker krijgt, dan is de kans groot dat je een borstsparende operatie zal krijgen. Deze operatie verwijdert de tumor en een marge van normaal borstweefsel rond de tumor. Dit wordt meestal gecombineerd met bestralingstherapie en het is de bedoeling om zoveel mogelijk borstweefsel te sparen.
Niet elke vrouw met de diagnose borstkanker komt in aanmerking voor een lumpectomie. De arts zal deze factoren in overweging nemen:
- Heb je meer dan één primaire tumor?
- Hoe groot is de tumor in verhouding tot de borst?
- Waar bevindt de tumor zich? Afhankelijk van de locatie is het mogelijk een beter esthetisch resultaat te hebben.
- Ben je zwanger? Zo ja, dan kan je geen radiotherapie krijgen.
- Heb je eerder radiotherapie gehad op de borst?
Het is mogelijk dat je arts of chirurg de mogelijkheid van een lumpectomie overweegt in plaats van een borstamputatie. Een lumpectomie kan je overwegen om de volgende redenen:
- Lumpectomie is meestal een kortere procedure met een kortere hersteltijd.
- Het recidiefpercentage wordt in sommige gevallen lager.
- Sommige vrouwen hebben na een lumpectomie een minimaal verlies van gevoel in de borst.
- Met een lumpectomie kan je het grootste deel van je natuurlijke borst behouden.
Asymmetrie na lumpectomie
Het is mogelijk om asymmetrie te ervaren na een lumpectomie. Dit wordt vaak pas duidelijk wanneer de zwelling van de operatie is verdwenen. Dit kan te wijten zijn aan de hoeveelheid weefsel die werd verwijderd of aan het effect dat de radiotherapie heeft gehad op de huid of het omliggende borstweefsel.
Ook Rosarie, nu 62 jaar, kreeg te maken met ongelijke borsten, al was de reden bij haar iets anders. Ze had een mastectomie met reconstructie gehad, maar door complicaties in de gereconstrueerde borst, moest ze opnieuw worden geopereerd. De complicaties hadden als gevolg dat haar gereconstrueerde borst nu kleiner was dan haar natuurlijke borst.
Rosarie heeft altijd geloofd in zelfzorg. Haar zelfzorgroutine heeft een grote rol gespeeld in haar fysiek en emotioneel herstel. Ze eet gezond en houdt van wandelen: “Het houdt me fit en geeft me tijd om bewust te luisteren naar wat er in mijn hoofd omgaat.”
Een recente toevoeging aan haar zelfzorgroutine was de ontdekking van breast shapers. “Na de reconstructie was ik behoorlijk uit balans. Ik had mijn eigen borst aan de rechterkant en de reconstructie aan de linkerkant. Dus toen ik mijn beha aantrok, was de linkerkant niet voldoende gevuld. Dat heeft lang geduurd omdat ik niet wist dat breast shapers bestonden. Toen ik me bewust werd van het bestaan hiervan veranderde alles. Er is nog geen dag voorbij gegaan waarop ik mijn shaper niet droeg. Het maakt een enorm verschil voor mijn symmetrie.”
Rosarie is ervan overtuigd dat het ontdekken van lumpectomiebeha’s en haar shaper haar terug hebben helpen keren naar wie ze was en hoe ze zich voelde voordat ze de diagnose kreeg. “Vóór mijn borstkanker voelde ik me echt comfortabel in mijn lichaam en voelde ik me zelfverzekerd”, zegt ze. “Ik ben dat een beetje kwijtgeraakt tijdens mijn behandeling, maar ik merk dat ik nu weer dichter bij mezelf terugkom en mijn lichaam opnieuw waardeer.” Het is belangrijk om te weten dat de meeste zorgverzekeraars de gespecialiseerde lingerie en shapers (deels) terugbetalen, dus informeer je zeker bij je zorgverzekering.
Haar advies aan andere vrouwen met de diagnose borstkanker is om zichzelf en hun herstel op de eerste plaats te zetten. “Probeer dingen te doen die je een goed gevoel geven en zorg ervoor dat je mensen rond je hebt die voor je kunnen zorgen en je ondersteunen. Het is ook erg belangrijk om te blijven praten en je emoties te tonen. Hoe meer we praten, hoe meer we begrijpen en hoe groter de kans is dat we begrepen worden. Blijf doorgaan, geloof in jezelf en weet dat je erdoorheen komt.”
Helpt het je om over de ervaringen van andere vrouwen te lezen? In dit artikel ontdek je tien tips van Anne die haar hebben helpen omgaan met haar diagnose en de behandelingen die erop volgden.