bool(false)

Diagnose borstkanker: wat nu?

 

Je hebt de diagnose borstkanker gekregen: wat nu? Welke beslissingen liggen er voor je? Welke stappen volgen hierna? De diagnose borstkanker en alle informatie die erbij komt, kunnen in het begin overweldigend aanvoelen. We hebben een checklist opgesteld met praktische informatie en tips als leidraad voor de beslissingen die je moet nemen in de periode na je diagnose en voor je eerste behandeling.

 

Neem je tijd

 

Borstkanker is geen diagnose die per se onmiddellijk moet worden behandeld. Borstkanker ontwikkelt zich niet plots. Het duurt meestal maanden of soms zelfs jaren voordat kanker merkbaar wordt. Neem dus je tijd om de diagnose een plaats te geven en na te denken over je opties.

 

Het kan moeilijk zijn om de diagnose te aanvaarden, vooral als je je hiervoor gezond voelde. De arts of verpleegkundige zal je informeren over de verschillende behandelingsopties en hoeveel tijd je kunt nemen totdat je besluit wat je wilt doen.

 

Bereid je voor op je afspraken

 

Een doktersafspraak kan stresserend zijn omdat je veel nieuwe informatie moet onthouden. Het kan handig zijn om een ​​partner, vriend of vriendin mee te nemen. Het helpt ook om de belangrijkste punten tijdens het gesprek op te schrijven en eventueel nadien met de arts of verpleegkundige te overlopen. Ook je eigen vragen kan je op voorhand noteren en meenemen naar de afspraak. Op het moment zelf vergeet je vaak wat je wilde vragen, dus het is de moeite waard om vooraf na te denken en op te schrijven wat je precies wilt weten.

 

Als je iets niet begrijpt, aarzel dan niet om de arts of verpleegkundige te vragen om het opnieuw uit te leggen – zij zullen dit zeker en vast doen.

 

Ontvang je graag nog meer info? Vraag gerust om informatiebronnen, zoals brochures, websites of lokale steungroepen.

 

En vergeet niet dat artsen zelf ook vragen zullen stellen. Het kan je helpen om hier op voorhand over na te denken. Vragen die zij bijvoorbeeld kunnen stellen, zijn: wanneer verschenen de symptomen voor het eerst? Heeft u nog andere gezondheidsproblemen? Bent u in het verleden opgenomen geweest en zo ja, waarom? Heeft iemand anders in uw familie borstkanker gehad? Gebruikt u medicijnen of supplementen? Als u medicijnen gebruikt, noteer deze dan in een lijst met hun naam en de dosering.

 

Informeer jezelf over de behandelingsopties

 

Sommige vrouwen willen zo veel mogelijk weten over hun diagnose en zoeken er veel informatie over op; voor anderen is de informatie die hun arts biedt voldoende. Je kunt zelf beslissen hoeveel of hoe weinig informatie je nodig hebt en hoeveel je betrokken wilt zijn bij het maken van keuzes over de behandeling.

 

Opmerking: indien je zelf zaken opzoekt over je diagnose en/of behandeling, zorg er dan voor dat de informatie betrouwbaar en up-to-date is.

 

Zoek een medisch team waar je vertrouwen in hebt

 

Na de diagnose word je gewoonlijk toegewezen aan een multidisciplinair team (MDT) van artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners. Zij zullen de beste behandelingsopties aanbevelen op basis van de resultaten van de afgenomen tests, je algemene gezondheid en het laatste onderzoek. Je belangrijkste contactpersoon zal de borstverpleegkundige zijn, die je in elke fase zal ondersteunen en die beschikbaar zal zijn om jouw vragen te beantwoorden.

 

Nadat je je diagnose hebt gekregen, kan je ook bij je huisarts terecht. Zij kunnen aanvullende informatie geven over de beschikbare ondersteuning in jouw region.

 

Wees betrokken bij de keuze van je behandeling, indien mogelijk

 

Het medisch team zal de resultaten van de afgenomen tests beoordelen en zal de beste behandelingsopties aanbevelen op basis van de huidige behandelingsrichtlijnen voor borstkanker. Deze zijn ontwikkeld door experts en worden regelmatig bijgewerkt. Deze richtlijnen zijn echter niet rigide, dus wees niet bang om vragen te stellen!

 

Sommige vrouwen kiezen voor een second opinion voordat ze akkoord gaan met het voorgestelde behandelplan. Als je dit wenst te doen, denk er dan aan om bij je nieuwe afspraak je vorige testresultaten mee te nemen, om te voorkomen dat je bepaalde tests opnieuw moet laten afnemen.

 

Vraag en accepteer hulp

 

De diagnose borstkanker krijgen kan soms aanvoelen alsof je in een emotionele rollercoaster zit. Sommige vrouwen voelen zich verdrietig en depressief na de diagnose; anderen zijn geïrriteerd en boos. Dit zijn allemaal natuurlijke reacties.

 

Misschien vind je het moeilijk om erover te praten met anderen, maar het helpt vaak wel om je emoties en angsten te delen. Je bepaalt bovendien zelf met wie je je diagnose deelt. Als je er met familie en vrienden over praat, kan dit je gevoelens van stress verminderen en misschien maken zij zich dan ook iets minder zorgen om jou of kunnen ze je beter ondersteunen.

 

Als je je door de diagnose en behandeling extreem angstig of bezorgd voelt, kan het helpen om een professionele therapeut of psycholoog te bezoeken. De verpleegkundige kan meer informatie geven over de diensten bij jou in de buurt.

 

Sommige mensen vinden het nuttig om met anderen te praten die hetzelfde doormaken. Steungroepen in uw omgeving, online forums of Facebook-groepen kunnen een goede manier zijn om ervaringen te delen. Ook op deze website vind je verhalen terug van vrouwen die hun ervaringen delen.

 

Wil je graag weten hoe andere vrouwen met hun diagnose omgingen? Elian bijvoorbeeld vond het heel belangrijk om een team te vinden dat zij vertrouwt en een tweede opinie te krijgen. Lees hier haar verhaal.