bool(false)

Seks na borstkanker: een persoonlijk verhaal

 

Veranderingen in je lichaam en gevoelens van kwetsbaarheid kunnen je doen aarzelen, maar het is mogelijk om na borstkanker opnieuw van seks te genieten. Alleen al het overwegen van seks kan je een onzeker gevoel geven, vooral als je niet goed weet hoe dit aan te kaarten bij je partner. Hieronder lees je het verhaal van een vrouw die, na haar borstkankeroperatie, voor dezelfde situatie stond. Ze deelt graag haar ervaring, tips en advies met ons.

 

De eerste uitdaging wanneer je, na borstkanker, opnieuw aan seks wil beginnen, is wanneer je voor het eerst je blote borst aan je partner laat zien. Mijn man had mijn borst al gezien, nog voordat ik ze zelf had gezien, omdat hij op de avond van mijn operatie mijn verband verwisselde en de drainagetubes leegmaakte. We waren op dat moment allebei niet klaar om stil te staan bij hoe ik eruit zag, laat staan erover te praten.

 

Dus, hoewel hij mijn borst reeds had gezien, hadden we nog niet echt rekening gehouden met de impact ervan op ons seksleven. Dat was wel het laatste aan ons hoofd, tot het moment dat mijn drainagetubes eruit waren en mijn borst voldoende genezen was om opnieuw aanraking te verdragen.

 

Praat met je partner over wat je nodig hebt

 

Voor mij was het enorm belangrijk dat mijn man het initiatief nam voor seks, dat hij degene was die vroeg of we opnieuw konden vrijen. In normale omstandigheden namen we allebei even vaak het initiatief, maar na mijn behandeling voelde ik me veel te kwetsbaar.

 

De eerste keer dat we opnieuw seks hadden, was ongeveer 2 weken na mijn operatie. Het feit dat hij het initiatief nam, verzekerde me dat hij me niet lelijk vond en dat we nog steeds samen intiem konden zijn. Het kon me niet schelen hoe goed of slecht die vrijpartij zou worden, ik wou gewoon weten dat het nog steeds deel van ons leven zou uitmaken. Het was pas een tijdje later dat we mijn borst bekeken als onderdeel van onze seksuele ervaring. Op een nacht stopte mijn man tijdens het vrijen, zette hij me rechtop en trok hij mijn topje uit. Hij keek recht naar mijn borst en hield me vast terwijl ik huilde. Geen van beiden zei een woord. De liefde en aanvaarding die de kamer vulde, zei meer dan woorden hadden kunnen zeggen.

 

Intiem zijn met je partner na borstkanker is een onderwerp waarbij niemand voor jou het script kan schrijven. We hebben allemaal onze eigen manieren om ons sexy en begeerlijk te voelen. Het is voor elk van ons persoonlijk hoe comfortabel we ons voelen bij het initiëren van seks, vooral na borstkanker, en het moment waarop we ons lichaam opnieuw tonen aan onze partner. Je moet erop vertrouwen dat de liefde tussen jou en je partner het pad zal effenen voor jullie beiden om te accepteren hoe je lichaam er nu uitziet en om terug te keren naar samen vrijen. Mijn advies is, wacht niet te lang. Het blijven wachten op de eerste keer kan je te angstig maken.

 

Veranderingen in je lichaam na borstkanker

 

Of je nu één of beide borsten hebt verloren, na borstkanker is het mogelijk dat seks anders zal voelen voor jou, afhankelijk van de veranderingen in je lichaam. De tepels en de borsten hebben namelijk veel seksuele zenuwuiteinden. Wanneer ze gestimuleerd worden, sturen ze genotsgevoelens naar de geslachtsdelen. Als de borst er niet meer is, valt deze seksuele stimulatie weg. Dit kan zowel door de vrouw zelf als door haar partner ervaren worden als een groot verlies.

 

Bij sommige vrouwen is de huid rond de borstkas erg gevoelig geworden en kunnen aanrakingen pijnlijk zijn. De zenuwuiteinden in de borst en het omliggende gebied kunnen gevoelig zijn. Dit pijnlijke gevoel neemt na enkele jaren geleidelijk af, maar het kan opeens opflakkeren waardoor seks na borstkanker iets gecompliceerder is. De pijn maakt het moeilijk voor je partner om te weten of hij of zij je borst bij de vrijpartij moet betrekken of niet. Anderzijds ben jij niet in staat om een eenduidige richtlijn te geven over wat wel of niet comfortabel is omdat het constant kan veranderen.

 

Mijn belangrijkste advies is: blijf zeker communiceren met je partner. Wees open over hoe jij je voelt en aarzel niet om het te zeggen wanneer iets pijn doet of gevoelig voelt. Pijn accepteren in plaats van de kwestie te bespreken, kan tot een geheel nieuwe reeks problemen leiden. Zelfs na borstkanker wordt seks verondersteld iets te zijn waarin je lichamelijke pleziertjes deelt, het is niet iets waarbij je ellende of pijn moet verdragen. Als je pijn probeert te verbergen in plaats van je partner te vertellen wat je wél leuk vindt, zul je merken dat je lichaam verstijft, als een manier om je te verzetten tegen verwachte pijn. Je lichaam verstijven is precies het tegenovergestelde van wat je zou moeten doen om volledig van seks te kunnen genieten.

 

Hoe te genieten van seks na borstkanker

 

Als je merkt dat je seksuele sensaties hebt verloren of een pijnlijk gevoel hebt in je borst, vraag jezelf dan af welke andere dingen jij en je partner kunnen doen om seks leuk te maken. Onze lippen zijn bijvoorbeeld ook een erotisch deel en zorgen ook voor genotsgevoelens tijdens intimiteit. Besteed aandacht aan je lichaam en ontdek samen wat leuk is. Verken je zintuigen en ontdek hoe ze bij intimiteit kunnen helpen. Smaak, aanraking, zicht, geur en gehoor kunnen allemaal bijdragen aan je seksuele genot.

 

Seksuele passie is een natuurlijke, normale manier om onze liefde en verlangen uit te drukken en om ons nauw en intiem verbonden te voelen met onze partner. Dit is misschien het emotioneel meest moeilijke aspect van je herstel, maar na verloop van tijd zullen jij en je partner elkaar perfect aanvoelen, net zoals voor je operatie – of misschien wel nog meer.

 

Ontdek nog meer tips om je intieme relatie te herontdekken in dit artikel.