bool(false)

Welke emoties kan je ervaren bij de diagnose borstkanker?

 

Menselijke emoties, zoals onze emotionele reactie op de diagnose van borstkanker, zijn een normale, lichamelijke reactie op gedachten of gebeurtenissen. In de psychotherapie maakt men het onderscheid tussen vier basisemoties: boos, bedroefd, blij en bang. We verzamelen hier de mogelijke reacties of emoties die je kan voelen na het krijgen van een borstkankerdiagnose en de basisprincipes van hoe emoties in het lichaam werken.

 

Boosheid

 

Een mogelijke reactie na de diagnose borstkanker is boosheid. Lichamelijk kan boosheid een golf van energie veroorzaken, je voelt ze als het ware opborrelen binnenin. Deze emotie kent verschillende gradaties: enerzijds kunnen we lichte irritatie of ergernis ervaren, anderzijds kunnen ons we soms echt woedend voelen over de zaken die ons overkomen.

 

Wanneer je je boos voelt, kan het helpen om je gedachten aan te passen, om te proberen de situatie anders te bekijken. Milde boosheid kan je vaak oplossen door simpelweg aan te geven dat je boos bent. Belangrijk is dat je deze emotie niet onderdrukt, maar ze herkent en erkent. Probeer vooral woede op een gezonde, productieve manier los te laten en op die manier de emotie een plaats te geven.

 

Voorzichtig en productief omgaan met boosheid

 

Eerst en vooral: we hebben het recht om boos te zijn. Woede kan ons de energie en innerlijke kracht geven die we nodig hebben om een ​​probleem of situatie aan te pakken. Eén vrouw vertelt bijvoorbeeld hoe boos ze was dat haar kleding van vroeger niet meer pastte na haar mastectomie. Uiteindelijk heeft ze dit productief omgedraaid en nieuwe creatieve manieren gezocht om toch de kleding die ze leuk vond te kunnen blijven dragen.

 

Het is vooral belangrijk dat je weet waarom je boos bent, dat je de echte reden kent en begrijpt. Dit voorkomt dat je je overweldigd voelt en zorgt ervoor dat je de dieper liggende reden kunt aanpakken. Wees dus niet bang om uit te zoeken waarom je je precies boos voelt. Misschien is er iets wat je kan doen om de situatie te veranderen, een stap die je kan nemen, hoe klein ook.

 

Verdriet

 

Verdriet is een andere emotionele en vaak lichamelijke reactie. Wanneer je je verdrietig voelt, probeer dan langzaam en diep adem te halen door de neus, focus je op je buik terwijl je inademt, zo vergroot je het middenrif. Adem tot slot traag uit door je mond.

 

Sommige mensen kunnen makkelijker hun verdriet uiten dan hun boosheid. Of ze uiten hun boosheid door te huilen. Dit zijn allemaal natuurlijke, emotionele reacties.

 

Probeer ook je verdriet niet op te kroppen. Net als bij boosheid is het belangrijk je verdriet te erkennen en toe te staan. Het helpt om hierover te praten, met vrienden of familie of met een steungroep in je buurt. Durf om hulp vragen wanneer je het nodig hebt, en aanvaard ze ook.

 

Een onverwachte reactie: blijheid

 

Dit is waarschijnlijk de meest complexe emotie om te ervaren na de diagnose van borstkanker. Maar wanneer je bijvoorbeeld een vriendelijk gebaar krijgt van een dierbare of steun van vrienden en familie, kan je gevoelens van geluk ervaren. Of wanneer de dokter het nieuws brengt dat de kanker niet is uitgezaaid of goed te behandelen is. Dat levert een gevoel van opluchting op, en dat is ook een vorm van vreugde.

 

Na de diagnose of tijdens de behandeling zijn veel mensen geneigd om gevoelens van vreugde te blokkeren. Toch kan het deugddoend zijn om ook deze emoties toe te laten. Regelmatige en diepe ademhaling kan helpen om vreugdevolle energie door het lichaam te laten bewegen.

 

Bang zijn

 

Angst zal mogelijk je eerste reactie zijn wanneer je de diagnose borstkanker krijgt. Je lichaam verstrakt en spant zich op, in een poging de angst niet te voelen. Vaak wordt je ademhaling oppervlakkiger of onregelmatiger.

 

Je kan het beste met gevoelens van angst omgaan door langzaam en diep adem te halen. Schud de angst letterlijk van je af, span je spieren dus niet aan en probeer je lichaam te ontspannen. Voorkom negatieve gedachten, want ook die kunnen angst veroorzaken. In dit artikel lees je nog meer tips over omgaan met overweldigende emoties.

 

Aanvaard je emotionele reactie

 

Wanneer je hebt geleerd om emoties te herkennen en diep te ademen, kan dit helpen om je een gevoel van controle te geven: gedachten creëren emoties en lichamelijke reacties, maar jij hebt nog steeds de controle.

 

Als je moeite hebt met het verwerken van je emoties kan het nuttig zijn om bepaalde momenten per dag of per week uit te kiezen om je bewust op je emoties te concentreren. Dit zorgt voor een bewustwording van je gevoelens en kan voorkomen dat ongewenste – negatieve – gedachten op andere momenten zomaar komen opborrelen. Is dat toch het geval, dan helpt het om tegen jezelf te zeggen dat je niet nu, maar op een zelf uitgekozen moment, met deze gedachten of gevoelens zal omgaan. Ook deze oefening zal je een groter gevoel van controle geven. Blijf trouw aan deze routine om te vermijden dat afleidende gedachten en gevoelens te pas en te onpas je hoofd binnendringen.

 

 

Je kan emoties vergelijken met golven. Ze komen en gaan en je moet leren hoe je het beste kunt reageren op het moment dat de golf opkomt. Leer je gevoelens aanvaarden en loslaten zonder jezelf te veroordelen. Je zal je completer voelen en meer innerlijke kracht ervaren om verder te gaan.